De Contra avliden

I natt avled Ingvar Forsberg med artistnamnet De Contra. En mycket duktig trollkarl och omtyckt kollega, som sågs på de flesta trollerimöten och sammankonster, har lämnat oss.

De Contra (Ingvar Forsberg) 1920-2015, Jönköping, lagerchef. Semiprofessionell. SMC 1950. Ingvar började trolla som 17-åring på Godtemplarrörelsens möten. Han blev utsedd till fältartist, reste runt och roade de inkallade. I början på 1940-talet var manipulatorn De Contra på turné i bl a Folkparkerna med Vivokvartetten. Han hyrde lokaler och gav sin show “Mirakelmannen med myrorna” och “Cabaret Simsalabim”. Sedan blev det sjukhus, ålderdomshem, kyrkor, hembygdsfester, privata tillställningar, bibliotek, julfester m m – med program från 15 till 90 minuter. Speciellt roligt tyckte De Contra det var att förtrolla Lennart Hyland i ett Karusellprogram. En av hans senaste offentliga föreställningar var vid SMCs årsmöte i Jönköping i mars 2015. Han var då den ende som fick stående ovationer av publiken i galaföreställningen, vilket säger en hel del om hans program.

DSC_1810

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “De Contra avliden”

  1. Ingvar Forsberg De Contra var min sista morbror i min släkt. Han trollade alltid när vi träffades. Jag minns honom alltid glad, sprallig och finurlig! Han fick leva ett rikt liv och gjorde det han älskade mest av allt. Trolla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.