På måndag den 8 juni intas DOCH, Dans och Cirkushögskolan av en ovanlig studentgrupp. Det är studenterna som ska läsa DOCHs fristående kurser i magi som gör entré. 26 trollkonstnärer från 10 olika länder har antagits till Magi I och Magi II som ges vid Institutionen för Cirkus.
Magi på högskolenivå är en världsunik företeelse och motsvarande utbildning finns bara på ett ställe till i världen (på ett universitet i Sydkorea). För att få gå kursen krävs minst 5 års erfarenhet av magiutövning på hög nivå.
”Trollkonstnärer är i regel självlärda vilket innebär att det aldrig funnits någon gemensam studieplan. Alla blir mer eller mindre fackidioter på sin egen smala nisch och har i övrigt avgrundslika hål i sin allmänbildning. Bristen på ett gemensamt språk försvårar det interna förmedlandet av kunskap när det går utöver de rent koreografiska momenten” säger trollerikonstnären Tom Stone som tillsammans med kollegan Johan Ståhl är ansvarig för kursen. Han fortsätter: ”Som amatörutövare frossar man i artistiska utsvävningar inom magikonsten, men så fort man blir professionell artist uppstår snabbt en likriktning för att arbetsmiljöerna sällan tillåter något annat. Majoriteten av studenterna har sökt Magi I och Magi II av en önskan att bryta sig ur denna likriktning.”
Tom Stone och Johan Stål, båda med lång erfarenhet som magiker med hela världen som arbetsplats, utlovar en intensiv men mycket rolig kurs.
Magi I är en tvärvetenskaplig kurs för trollkonstnärer som till viss del avser att förankra trollkonstens väsentligaste grundstenar i modern kognitionsvetenskap, till viss del avser att locka fram ett gemensamt språk – ontologiskt och taxonomiskt – och till stor del avser bedriva konstnärlig grundforskning. Det senare sker systematiskt och handgripligt i ett rasande tempo. Magi II är en fortsättning av Magi I och går djupare in i den konstnärliga grundforskningen. Mer utforskande av okänd mark med färre kända svar och en total avsaknad av facit.
Båda kurserna avslutas med att varje student skapar och uppträder med ett examinationsnummer som åskådliggör nyvunnen kunskap från kursen. Utländsk press har redan anmält sitt intresse att närvara vid examensredovisningen.
Varmt välkommen du också till öppen redovisning på DOCH den 26 Juni från kl 9.00.
Har du frågor kontakta informationsansvarig på DOCH Tove Hellkvist: 08-49 400 303, tove.hellkvist@uniarts.se eller kursansvarig Johan Ståhl: info@johanstahl.se
Den 1 januari 2014 etablerades Stockholms konstnärliga högskola. DOCH Dans och Cirkushögskolan, Operahögskolan och Stockholms dramatiska högskola har gått samman för att skapa en ledande internationell forsknings- och utbildningsmiljö. Miljön ska utvecklas i nära dialog med det omgivande konst- och kulturlivet, vara en dynamisk och pådrivande kraft för konstnärlig kunskapsbildning och verka för konstens betydelse för samhällsutveckling.