Sveriges Magi-Arkiv i TV

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sormland/en-titt-i-ett-magiskt-arkiv

I ett anspråkslöst källarutrymme i Nyköping döljer sig en samling av magiska mått. Christer ”el Ricco” Nilsson har samlat på trollerisaker i 70 år.

I den första delen i vår serie om Sörmländska samlare så möter du 84-årige Christer Nilsson, för många kanske mer känd som trollkarlen Christer el Ricco. Genom åren har han skaffat sig skandinaviens största samling av trollerisaker i vad som kallas för Sveriges magiarkiv.

”“ Jag började samla på allting och jag klippte ut fotografier ur tidningarna och när trollkarlarna hade varit i Nyköping så gick man dit och plockade ner affischerna, säger Christer Nilsson.

Föreställningar för barn

Genom åren etablerade han sig också som trollkarl själv och gjorde sig mycket populär med sina föreställningar för barn. Två böcker i ämnet har det också blivit samt en rad utmärkelser både nationellt och internationellt. Samtidigt fortsatte samlandet.

”“ Alla har vi väl lite samlarvansinne i oss, jag har ju även samlat frimärken, men det här med trolleri har övervägt allt annat. Alla svenska trollkarlar vet ju mitt intresse så är det något de vill bli av med så skickar dom det till mig, säger Christer Nilsson.

Öppnar museum

En del av detta ställer han ut i kulturhuset Slottsvakten vid Nyköpingshus i centrala Nyköping men det mesta har han lagrat i det så kallade magiarkivet i en källarlokal i samma stad. En samling som dock snart ser ut att gå Sörmland förlorad.

”“ Jag har ju gjort det mesta nu och faktiskt hittat en intressent i Åby och till våren är planen att gemensamt öppna ett trollerimuseum där, säger Christer Nilsson.

Och Christer Nilsson känner att läget är rätt att släppa ifrån sig sin samling.

”“ Blir allt bara väl omhändertaget så gör det ingenting, säger han.

Följ med ner i magiarkivet genom att se inslaget ovan.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Sveriges Magi-Arkiv i TV”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.