Åke Hallberg avliden

34774_1521195033741_1433380_n

Åke Hallberg avled den 22 mars 2016 efter en tids sjukdom.

Min kontakt med Åke började i december 1976, då jag bad honom om ett recensionsexemplar av Spektras nyss utgivna bok ”Hokus Pokus” av Clayton Rowson. Han fick då veta att den skulle omtalas i TROLLKARLEN och att Svensk Magisk Cirkel fanns. Jag hjälpte honom till medlemskap och sen fortsatte vår kontakt som snart övergick till vänskap och flitig brevväxling.

Vi hade tät kontakt under tillblivelsen av SMC;s bok ”Trolleri som hobby” samt givetvis när min bok ”Trollare och andra underhållare” gjordes.  Men han var också en flitig medarbetare under de år jag var redaktör för TROLLKARLEN. Gertrud och jag var även korrekturläsare till flera av Spektras böcker.  Jag och många andra stötte Åke i hans kamp mot Bengt Bergöös och Florentins begäran om att Åke skulle uteslutas ur SMC för publicerandet av trolleriböcker.

Under de senaste åren har Åke varit en flitig skribent på min blogg, speciellt har han omtalat så gott som alla lectures som Gycklaren gett. Gertrud och jag har varit gäster i Åkes och Solveigs gästfria hem och haft många, långa och intressanta samtal om den magiska världen.

Det kommer att bli mycket tomt efter Åke! Vi känner varmt för Solveig och familjen och tackar för alla de år vi fått glädjen att vara Åkes vänner!

Gertrud & Christer Nilsson

Ur Sveriges trollkarlar: Hallberg, Åke, 1935-2016, Malmö, Halmstad, bokförläggare, grafiker, A, SMC 1979 (hedersledamot, förtjänsttecken). Åke var en intresserad och skicklig amatörtrollare som gjort  sporadiska framträdanden bl.a. på Mjällby Konstgård, för Röda Korset och andra föreningar samt på Halmstad Slott inför bl.a. landshövdingen Johannes Antonsson, Prins Bertil och Prinsessan Lilian. Åke Hallbergs första publikation som förläggare var Simsalabim med Hector El Neco 1963. Den följdes senare av inte mindre än 600 bokutgivningar från hans bokförlag Spektra. Bland dessa finns ett antal kvalificerade trolleriböcker – böcker som gjort mycket för att öka trolleriintresset i landet. Trolleriböckerna Trolleri som hobby (1978), Kortmagi (1979), Sällskapstrolleri (1980), Magiska kuperingar, grepp och falskblandningar (1981), Close up trolleri (skriven av Åke Hallberg, 1982), Manipulativ kortmagi (1984), Trollare och andra underhållare (1990).

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

8 reaktioner till “Åke Hallberg avliden”

 1. Många är säkert de trollkarlar som inlett sina “övningar” med Åkes böcker uppslagna framför sig?… Värdefull man, som aldrig bör bli bortglömd… Vila i frid…

 2. Åke var alltid så engagerad, kom med kloka råd och gav ofta ett ord på vägen. Minns när vi träffades första gången 1977 på trollerikongressen Top Hat Festival i Göteborg, han hade fått i uppdrag att skriva en bok för Svensk Magis Cirkel, och det blev “Trolleri som hobby”. Åke var en generös person, och vi hade alltid trevligt tillsammans, det blir tomt nu. Våra tankar går till familjen.
  Ulla och Thorbjörn

 3. Tråkigt att höra, han var intresserad av min mjölkglasproduktion, vilket han pratade om varje gång vi sågs.Trevlig kille….R.I.P

 4. Väldigt tråkigt att höra. Boken Close up trolleri var en av det böcker tillsammans med Trolleri som Hobby som verkligen fick mig att fastna för trolleri. Close up trolleri fungerade nästan som en körskola med vett och etikett och instruktioner. Vila i frid.. Dina böcker och kloka ord kommer alltid leva vidare.

 5. Åke har funnits där som ett kvalificerat stöd och som ett kunnigt bollplank för mig, alltsedan jag tog mina första magiska steg i början av 80-talet fram till den 22 mars 2016. Han har betytt mycket och saknas mycket.

  Begravningen äger rum i Söndrums Kyrka, den 26/4 kl 10.30

 6. Jag minns Åke Hallberg som en mycket vänlig och ödmjuk person. Jag arbetade på Hallandspostens Boktryckeri mellan 1964 och 1972. Jag uppskattade verkligen honom som chef. Träffade sedan Åke med jämna mellanrum, bland annat på författaraftnarna på Tylöhus. Jag känner stor saknad och tycker att han gick bort alldeles för tidigt.
  Sov gott Åke.
  Med vänlig hälsning Gunnel Beckert.

 7. Hej, Christer och andra, tack för alla fina ord om pappa!
  Vi har börjat lägga upp en minnessida på fonus.se, hoppas det är ok att jag länkar hit. Då trollerivärlden stod honom nära vill vi såklart gärna ha den anknytningen.
  Allt gott, och fortsätt ert fina arbete!

  Hälsningar,
  Björn Hallberg

 8. Jag har aldrig ftäffat Åke, men hans Close-up Trolleri var min första trolleribok, och den som väckte mitt inträsse på nytt. Året var 1989.
  Tack Åke, för inspirationen, för dina trickval och för att du väckte elden i mig igen.
  -Christian Engblom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.