Elloz har avlidit

Elloz

Trollkarlen Elloz – Nilsgunnar Elfstedt – i Åmål avled på långfredagen den 25 mars 2016 87 år gammal.

Ur Sveriges trollkarlar: “Elloz (Nilsgunnar Elfstedt) 1929, Åmål, typograf, S, T, SMB, SMC 1972. Som liten pojke såg Nilsgunnar Brazil Jack hemma i Åmål och blev fascinerad. Men efter skoltiden började Nilsgunnar med tablågymnastik, fortsatte med att jonglera, prövade på rola-rola, åkte rullskridskor på händerna, cyklade enhjuling, gick på lina. Dessutom hade han förstås prövat på trolleri. En dag fick han en idé att arbeta fram en akt med trolleri på lina. Det blev ett originellt nummer, men så föddes akten ”Ekvilibristiska manipulationer” – en kombination av akrobatik, jonglering, balansnummer och trolleri. Käpp till dukar, Ringspelet, framtrollning av levande duvor m.m. ingick i denna akt. Nilsgunnar prövade 1954 tillsammans med 528 andra till ”De okändas revy” i Göteborg. Han antogs, numret slog bra och det blev flera erbjudanden om turnéer som tyvärr inte kunde antas, då han inte fick ledigt från arbetet. Det blev allmänt trolleri ett tag, tills blomsterakten ”Flower Symphony” växte fram. Denna var Elloz´ favoritakt. Engagemang i folkparker, med Mills Cirkus-Varieté, i Norge, Danmark och Israel, på hotell i Härjedalen två gånger om året i 2-3 veckors perioder m.m. har det blivit under årens lopp. Elloz har hela livet samlat på material om artister, cirkus och liknande, och hans arkiv är mycket omfattande och mycket välordnat. Elloz fick 1994 Elloz Åmåls kommuns kulturpris för”en halvsekellång gärning som trollerikonstnär”. Året efter fick han ett kulturstipendium av Wasa Orden av Amerika. Förutom i lokal-TV har man sett Elloz i TV-programmet ”Fint som snus”. Elloz har skrivit och gett ut två böcker: ”Gycklarminnen” 1993 och ”Furuhäll, minnen från en folkpark” 2002. 2013 slutade Elloz att uppträda och han sålde det mesta av sin rekvisita.”

Gertrud och jag besökte alltid Elloz och hans hustru Gullan när vi kom till Åmål – blev väl mottagna och förplägade samt fick beskåda alla hans samlingar av cirkus, trolleri, kameror m.m. förutom alla trevliga samtal. Det glesnar alltför fort bland alla gamla trollerivänner!  Vi känner varmt för Gullan. Vila i frid Elloz.

Tips-tack till Zuzette och Willardo

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “Elloz har avlidit”

 1. Kommer i håg hans blomsterakt som han framförde i Örebro, vackert och otroligt mycket blomster i olika storlekar, specialtillverkade enligt honom själv. Blev förtjust
  i min Coinladder och beställde en från USA själv, jag tror inte att han framförde den i sin akt. Vi träffades på olika jippon i Töreboda, Åmål, Örebro och på sistone
  i Lund några gånger.Mycket ödmjuk och kunnig om det mesta. Mycket stor samling förutom trollerirekvisita även av kameror. Målade en del tavlor och var även ute och föreläste.
  R.I.P.
  Willy

 2. Käre vän och kollega ELLOZ –
  din trolleri-artist-kamrat ZARRO ZARRO har inte glömt dig.
  Jag ringde dig för få år sedan.
  Vi uppträdde samman på 60-talet i MAGIC REVIVAL TROUPE.
  R.I.P.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.