Norsk Tryllemuseum står utan lokal

1997 startade Terje Nordheim Norsk Tryllearkiv, som 2001 blev Norsk Tryllemuseum. Samlingen byggdes upp efter mönster av Sveriges Magi-Arkiv. De första tio åren hade Terje ingen hjälp utan han själv fick göra det mesta ”“ samla material, ordna utställningsmontrar och utställningar, upphängning och montering av affischer och foton m.m. Lokalerna ”“ en våning på tredje våningen utan hiss ”“ ställdes gratis till förfogande av trollkarlen Dana ”“ Dag Nathan. Ingen trodde då att detta skulle bli ett så imponerande trollerimuseum som det med åren blivit ”“ med öppet för allmänheten på söndagarna med trolleriföreställningar.

Efter Danas död fortsatte sponsringen av lokalen av sonen Einar Nathan, men nu är huset sålt och den nye ägaren ser inget intresse i att sponsra ett trollerimuseum. Så under oktober har allt trollerimaterial packats ner i kartonger och placerats i en lagerlokal. Detta ovärderliga materials framtid är oviss. Terje Nordheim har sedan flera år på grund av ålder dragit sig tillbaka, och frågan är om någon yngre eldsjäl finns som kan och vill engagera sig?

Tyvärr är det föga intresse hos de nordiska trolleriföreningar för trollerimuseer. Finns de ideella eldsjälar som vill hålla i det så OK, men mer blir det inte, verkar det.

Foton från vårt besök i Norsk Tryllemuseum 2008, då Terje guidade oss grundligt i museet. Vi var riktigt imponerade!

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.