Cirkus Brazil Jack 2018

Den 30 augusti kom Brazil Jack till Nyköping. De fick äran att inviga stadens nya cirkusplats “Oppeby IP”. Det såg lite trångt ut men fungerade bra. Carmen Rhodin och Trolle Jr tog generöst emot Gertrud och mig, och sen var det bara att sitta och njuta av det vackra tältet med dess stjärntak, tills publiken började släppas in. När klockan var 18.00 och föreställningen skulle börja, så var det inte en enda ledig plats i det stora tältet! Man kan fundera om detta berodde på att Brazil Jack är en cirkus helt utan djur, på ortstidningens större förreklam, på ICA Maxis rabatterade biljetter eller kanske på det förträffliga inslaget  med Trolle Jr som just sänts i Nyhetsmorgon i TV4  (https://www.youtube.com/watch?v=vtiyXpqm8Z8&feature=share)?

Clownen Emilanio och publiken käkade popcorn som inledning, men det var inte förrän Trolle Jr hälsat alla välkomna och släppt in Duo Bella i manegen, som man kände att nu är vi igång. De två kvinnorna lät sig hissas upp i håret, för att högt över manegen utföra sina avancerade ekvilibristiska presentationer. Wolf Brothers svarade för jongleringsinslaget i programmet. Ja, det var den ene av bröderna som jonglerade medan den komiska brodern mest sabbade. Och det ska väl sägas att lite fusk förekom i jongleringseffekterna… Kul inslag! Pausclownen Emiliano red på en häst. Ja, ingen riktig eftersom cirkusen var djurfri.  Akrobatkollektivet Compania Havana bjöd på ett nummer i kinesiska stänger. Starkt, originellt och de sex kvinnliga artisterna fyllde verkligen upp hela manegen! Nu trodde man att kanonkungen skulle fyras av, men det var Wolf Brothers komiska variation av en kanonkung – och den avskjutningen blev inte riktigt lyckad! Men nu kom den tre ton riktiga kanonen inrullande, och Jody Bellucci klev in i kanonmynningen. En sekund tog väl den höga och hastiga luftfärden, så det var ju inget långt nummer precis, men kul att se. Det lär vara åtskilliga år sedan en kanonkung uppträtt i Sverige. Nu blev det 20 minuters paus.

Emiliano underhöll med ljudeffekter och en åskådare. Duo Capricorn uppträdde i aerial hoop i vilket de imponerade med avancerade trick. Wolf Brothers återkom som trollkarlar. Svävande käpp som avslöjades, produktion av jättetrollstav ur box, svävande mannen. De här “bröderna” har vi sett tidigare hos Brazil Jack, men de hade nu helt nya akter, som alla gick i skrattens tecken. Emiliano kom nu in som filmare och tre herrar och en dam från publiken fick jobba i manegen utan gage. Programmet slutnummer skulle varit den fantastiske diabolokonstnären Pierre Marachand, men istället fick vi se två duktiga akrobater, vars namn jag ej vet. Duktiga – men den där stora avslutningen blev det inte.

Final med massor av applåder, så den cirkustörstande nyköpingspubliken var mycket nöjd med kvällen – och vi också förstås!

   

 

  

Foto Gertrud Nilsson

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.