Trollerimuseet i Pardubice

Även om Prag är en magisk stad behöver man ta sig något längre österut för att besöka trollerimuseet i Pardubice. Men det är inte på något sätt ansträngande att ta sig dit då staden ligger på ett avstånd av ett tiotal mil från Prag och även på lördagar går det ett tåg i halvtimmen från Prags centralstation och själva resan tar omkring en timme. En biljett tur och retur kostar drygt en svensk hundralapp och entrén till museet är billigare än så.

Initiativtagare till museet är Ladislav Kůrka och museet öppnade den 20:e juni 2017. Det ligger på andra våningen av en affärsbyggnad men entrén är väldigt lätt att hitta eftersom de har en stor banderoll utanför och i gången fram till trappan upp till andra våningen passerar man skyltfönster fyllda med trollerirekvisita.

När man kommer upp för trappen möts man av den del av utställningen som handlar om Harry Houdini med ikoniska bilder från hans liv. Innanför dörren följer en kort presentation och systematisering av olika aspekter av trollerikonsten så som mikromagi, kortmagi, scenillusioner och mentalism. Olika tjeckiska och internationella artister omnämns som representanter för de olika disciplinerna. Det är dock inte säkert att man som svensk förstår så mycket av beskrivningarna då texterna är på tjeckiska. Språkförbistringen kan lätt fortsätta när det är dags att betala entrén för engelskakunskaperna är bristfälliga hos personalen. Man bör inte låta det hindra en från att besöka museet då det mesta av utställningen är en visuell upplevelse.

Innan man kommer till själva huvudutställningen finns det ett utrymme med en scen och ett litet hörn där man kan köpa trolleritrick och sin biljett till museet. Vid full kapacitet kan man få in ett sjuttiotal personer i publiken och museet har program där regelbundet. Vid mitt besök uppträde Josef Poncza från Ostrava där med en barnföreställning på en dryg timme. Evenemanget lockade till sig ett 25-tal barn och ett 20-tal föräldrar och verkade vara väldigt uppskattat. Barnföreställningar av det klassiska slaget är tack och lov inte omöjliga att förstå även om man inte kan ett ord av språket. Efter föreställning stannade en del av publiken kvar ett tag för att köpa ett trolleritrick (eller godis) och kanske se någon av de yngre förmågorna visa ett trick.

Bakom scenen finns resten av museets utställning av rekvisita och affischer. Utställningen täcker allt från mikromagi till stora scenillusioner. Föremålen har inte mycket text för att beskriva dem, men finns oftast att se i flera olika versioner. Avsaknaden av text är inte så allvarlig då även den här delen av utställningen är på tjeckiska, med möjligen någon kort inslag av tyska, franska eller engelska. Affischerna har mest tjeckiska trollerikonstnärer men är ibland på tyska vilket var ett stort språk i Tjeckien i början av förra århundradet.

Det mesta av rekvisitan och affischerna är också uppenbart museiföremål och inte det allra senaste inom trollerirekvisita. Även om man kan nämna att bland utställningen av olika kortlekar finns Butterflykortleken designad av Stefan Eriksson och skapad av OndÅ™ej PÅ¡enička med, så alla föremål är inte gamla. Bland de äldre föremålen kan man se ett antal trollerilådor från olika länder som finns utställda i två skåp. Några har design av en liten scen när man öppnar dem och en figur som antagligen ska föreställa själva trollerikonstnären snarare än vara rekvisita i någon effekt.

För de som vill se en lite större scen finns något av ett diorama som visar större rekvisita och den klassiska fracken. Som scen betraktad är det kanske lite för många föremål framme samtidigt, men det ger ändå en bild av hur det kunde se ut på en scen förr i tiden.

Det är intressant att museet kan ställa ut en del större illusioner men man saknar inte heller föremål som mera hör till close-up trolleriet. Även här kan man ofta se ett antal olika varianter av samma rekvisita.

Som redan har nämnts så är det mesta av utställningen visuell. Det är sällan någon förklarande text kring föremålen vilket också innebär att de från allmänheten som besöker museet inte alltid förstår hemligheten bakom ett föremål. Kanske kan det vara en fördel med att det inte är så mycket text. Vad som däremot är synd är att det är svårt att förstå den del av utställningen som berättar om tidiga tjeckiska trollerikonstnärer när man inte kan språket.

Även om språket inte gör det helt lätt så är museet väl värt ett besök då det finns väldigt mycket att se. Det är svårt att komma på någon klassisk effekt som det inte finns rekvisita för i utställningen. På vissa platser finns också små bilder av artister som kanske förknippas specifikt med en viss rekvisita.

Museet har begränsade öppettider så det är bäst att kontrollera tiderna på museets hemsida innan man bestämmer sig för att åka dit. På hemsidan kan man också se vilka dagar som de har något program. https://www.klubkouzel.cz/en/

Per Johan Råsmark

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Trollerimuseet i Pardubice”

  1. Trolleri-muséet nära PRAG – ytterst intressant, flotta fotos – tror mig se HARRIES fina rekvisitor däribland.
    TACK – it made my day- i ett begynnande höstväder i Paris !!
    ZARRO ZARRO.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.