Tumtippen nr 100

Redaktören Crillo inleder numret så här: “Fantastiskt att TUMTIPPEN, Magiska Brödernas facktidskrift, har nått så långt som till nummer 100! Jag har försökt ta fram de bästa historierna, reportagen, jubileerna och inte minst de bästa tricken som har publicerats enligt mitt tycke i Tumtipparna från år 1982. Det har varit en spännande läsning att ha gått igenom vår Tumtipps historia. Jag är imponerad av att läsa vilka seminarier vi haft. Vi har haft världsartister som Topper Martyn, Tim Star, Love Melander, Tom Stone, Gazzo, Charlie Rivel Jr och inte minst Johnny Lonn vid ett flertal seminarier. Av våra egna medlemmar har Daniel Risman och Rolf Isberg gjort ett antal förstklassiga seminarier och workshops. Jag vill speciellt tacka Ismo, Dag Lofalk och Hans-Erik Fröberg som har bidragit med artiklar och trickbeskrivningar.

Ordföranden Torsten ”Florentin” Engström tog på sig redaktörsskapet tillsammans med Michael ”Hill” Hillenius och Evert Myhrman. Året var 1982. Florentin blev den som skrev Tumtipparna till sin bortgång år 1996. Han hade då publicerat 25 Tumtippar. Innehållet var alltid referat från våra klubbträffar, där Florentins refererande om våra tävlingar alltid var med. Och om de tävlande hade han alltid synpunkter, antingen var det ros eller ris. Vanligtvis hade han med ett trolleritrick i varje nummer, och det var uteslutande korttrick. Tumtippen omfattade vanligen 2 – 4 A4 sidor, som skickades ut i samband med kallelser till mötena.”

Crillo skriver vidare: “Sixten Beme och jag tog över redaktörskapet efter Florentins bortgång 1996. Jag blev också då ordförande i Magiska Bröderna. Vi kom bara att jobba fyra år tillsammans med Tumtippen då Sixten gick bort 2001. Tillsammans gjorde vi nio Tumtippar. Sixten satt och arbetade i sin favoritfåtölj då han somnade in efter en hjärtattack. Det var som han hade känt att det skulle komma. Några månader innan hade han skrivit sitt testamente och sa till mig att han skulle testamentera en stor summa pengar till mig. Jag svarade att jag hade vad jag behövde och skulle han testamentera något så kunde han väl göra det till Magiska Bröderna. Sixten svarade, Crillo du vet vad jag tycker om organisationer. Det blir bara tjafs. De 100.000 kr som Sixten testamenterade till mig, tyckte jag bäst skulle ihågkomma Sixten om vi i Magiska Bröderna reserverade pengarna till en Sixten Bemes fond för att användas inom trolleriet. Sixten, hoppas också du tycker att det blev ett bra beslut.

Sixten Beme och jag tog över redaktörskapet efter Florentines bortgång 1996. Jag blev också då ordförande i Magiska Bröderna. Vi kom bara att jobba fyra år tillsammans med Tumtippen då Sixten gick bort 2001. Tillsammans gjorde vi nio Tumtippar. Sixten satt och arbetade i sin favoritfåtölj då han somnade in efter en hjärtattack. Det var som han hade känt att det skulle komma. Några månader innan hade han skrivit sitt testamente och sa till mig att han skulle testamentera en stor summa pengar till mig. Jag svarade att jag hade vad jag behövde och skulle han testamentera något så kunde han väl göra det till Magiska Bröderna. Sixten svarade, Crillo du vet vad jag tycker om organisationer. Det blir bara tjafs.

De 100.000 kr som Sixten testamenterade till mig, tyckte jag bäst skulle ihågkomma Sixten om vi i Magiska Bröderna reserverade pengarna till en Sixten Bemes fond för att användas inom trolleriet. Sixten, hoppas också du tycker att det blev ett bra beslut.”

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.