Itusågning

Den engelska trollerikonstnären Percy Thomas Tibbles uppträdande, som ägde rum i Finsbury Park Empire i London den 17 januari 1921, blev en sensation. Sedan dess har trolleritricket att såga itu en låda med en människa, ofta en kvinna, inuti blivit ett av det mest klassiska världen över.

På söndag den 17 januari hålls ett jubileum för att minnas Percy Thomas Tibbles och hans ”ikoniska illusion”, som ordförande för organisationen the Magic Circle, Noel Britten, kallar tricket.

Trolleristycket verkar ha en mörk historia, enligt Noel Britten som förklarar att det slog igenom under den tid då kvinnlig rösträtt var ett hett ämne i England och suffragetterna var stora.

– För varje person som tyckte att det var bra att kvinnor fick rösträtt, fanns det då andra som tyckte att det var bra att kvinnor sågades itu? säger Noel Britten till The Guardian.

Vid den tiden bjöd trollkarlen Tibbles själv in suffragetten och kvinnorättskämpen Christabel Pankhurst att delta i hans framträdande genom att sågas isär.

Naomi Paxton, mångfalds- och jämställdhetsansvarig på The Magic Circle, kallar inbjudan för entreprenörsmässig men enormt respektlös.

– Föga förvånande svarade hon nej, säger Paxton till The Guardian.

I det ursprungliga uppförandet stack inte huvud och fötter ut ur lådan, som blivit vanligt senare. Själva sågningen var långsam och utdragen, enligt Will Houstoun, som arbetar som trollkarl på universitet Imperial College i London.

Sedan 1921 dess har flera varianter av sågningstricket utförts av otaliga trollkarlar runt om i världen. Will Houstoun menar att enkelheten är det som gjort trolleriet så framgångsrikt.

Lådan som använts av Paul Daniels och Debbie McGee på en utställning i London.
Lådan som använts av Paul Daniels och Debbie McGee på en utställning i London. Foto: Nils Jorgensen/REX/Shutterstock

– Det är en tydlig idé som är lätt att förstå som omöjlig. Det har också en effektfull prydlighet kring sig, och ett enormt utrymme för utveckling, säger han till The Guardian.

Söndagens jubileum kommer att ske i form av ett onlineevenemang som ska kretsa kring konststyckets historia. Flera minnesvärda utföranden av sågningstrolleriet kommer att presenteras under kvällen.

Noel Britten berättar om ett händelse år 1956, då en version av tricket livesändes på engelska BBC och tv-kanalens växel blev nedringd av tittare som trodde sig ha bevittnat ett mord.

Den amerikanska trollkarlen David Copperfield kommer också att delta i högtidskvällen och berätta om hans tolkning av trolleriet. Debbie McGee, som länge var den avlidne trollerikonstnären Paul Daniels partner på scen, planeras även berätta om sina erfarenheter av att regelbundet sågas isär.

– Debbie har skivats, tärnats, kremerats, krossats, delats och halshuggits oftare än de flesta och har en fantastisk historia att berätta, säger Noel Britten till The Guardian.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.