En av vår konstarts mest omtyckta rekvisita är bollpokalen. Den har tillverkats sedan slutet av 1700-talet och återfinns än idag i många trollerilådor. Men kärt barn har många namn. Du har säkert hört att den också kallas bollvasen. Men har du hört talas om doktor Morisons pillerburk?
Låt oss förflytta oss till Scotland och staden Aberdeen i det sena 1830-talet. I staden uppträdde då den franske trollerikonstnären Philippe (Jaques Talon, 1802–1878). Akten han presenterade innehöll såväl trolleri som komiska nummer. I ett av numren trillade Philippe omkull på scenen och låtsades skada sig. Publiken kunde höra honom ropa: ”Ge mig några av Doktor Morisons piller!” En assistent kom då ut med en låda biljardbollar. Publiken skrattade gott. Men vad var det som var så roligt?
Doktor James Morison (1770–1840) var en kvacksalvare från Aberdeen som i början av 1820-talet fick stor framgång med sina vegetabiliska piller. ”Morison-piller” blev kända över hela Storbritannien och sades kunna bota det mesta. ”Doktorn” blev en förmögen man. Att Philippe tog upp ett stort piller, låtsades svälja det för att därefter bli helt frisk, blev alltså komiskt utifrån denna bakgrund. Att komma på en presentation där en biljardboll kunde föreställa ett piller låg Philippe nära till hands. Han var nämligen utbildad konditor.
Presentationen med biljardbollen som piller blev mycket populär bland dåtidens trollerikonstnärer. Samtidigt kom konstruktionen av bollpokalen att utvecklas. Dels fanns den ursprungliga version som än i dag finns i trollerilådor, dels utvecklades en version där det lösa skalet i stället satt fast i pokalens lock och kunde lösgöras med hjälp av ett knapp-tryck på locket. En biljardboll kunde då läggas i pokalen och när skalet lösgjordes så bytte bollen färg. Ofta såldes dessa pokaler i par, där en röd och en svart biljardboll på så sätt kunde byta plats. Så konstruerades också en version där en hel biljardboll producerades.
Var och en av dessa konstruktioner fick också namn. Dessa namn lever kvar idag. Vår bollpokal kallas på engelska ”Ball-Box”. Versionen där en röd och en svart boll byter plats heter ”Red and Black Ball Vase”. Versionen där en hel biljardboll produceras kallas ”Morison Pill Box”. Illustrationen visar skillnaden i konstruktion. Men även formen hos dessa tre rekvisita har en bakgrund. Dåtidens apotekare använde en svarvad pokal för att tillverka piller. När ingredienserna till pillret knådats samma lades detta i pokalen, som sedan snurrades. På detta sätt fick pillret sin runda form.
Bilderna visar en samling av Ball-Boxes samt en Morison Pill Box som tillhört Professor Norris (1822-1904). Denna rekvisita finns i Magic Circles i London museum. Den svarvade pokalen för tillverkning av piller tillhör en privat samling.
Kul!
Får mig minnas att Tom Stone gjorde en liten grej med bal bollpokal (heter det så?) från typ en barntrollerilåda som var ganska kul
Den skulle jag gärna se igen ?
Tack Per! Alltid intressant att läsa dina artiklar!
Bollpokalen är rätt rolig, och ganska underskattad eftersom den finns i så många nybörjarlådor. Lägger man några minuters tankemöda, så kan man komma på ganska intressanta sekvenser.
Här är ett par av mina egna idéer: https://www.youtube.com/watch?v=T_RjgyVz68s
Ja, jag kommer ihåg att jag såg din version på Magic Bar och tyckte att det var så inspirerande att någon äntligen tänkte nytt kring detta och såg potentialen!
Produktionen av en “hel” boll var ju smart!
Bollpokalen är ett stående inslag i min “berättarföreställning” där den får vara rekvisita för den blodiga historien om St Sigfrid, de tre mördade brorsönerna Vinaman, Sunaman och Unaman och de hemska Virdarna i landet Värend i dagens Småland!
Det är just detta som är så kul, att använda en rekvisita de flesta har haft i en trollerilåda, men att det ändå blir magi av det hela som publiken uppskattar och förundras över.
Härligt att du fångar Värend. Det klassiska verket Värend och Virdarne finns i mitt bibliotek!
Kul och intressant Per! Jag har några stycken i min samling. De är kul att leka med.
På Akademiska sjukhuset i Uppsala, lekterapin har vi en klassisk, enkel pokal i plast. När jag och Stefan Eriksson presenterade den för ett barn så tyckte hon att det var svårt att göra en french drop med sina barn händer. Genast började hon utveckla egna metoder och strax därpå kom hennes föräldrar tillbaka och hon presenterade då hur bollen kommer klistras fast i koppen och med publikens medverkan kunde hon strax hälla ut bollen igen.
Det vackra var att se det kluriga, kreativa arbetet på några minuter och föräldrarnas genuina förvåning.
Fin berättelse om trollerikonstens kraft!
Tack Per, blir nu ännu mer inspirerad över att få tag i en fint svarvad bollvas. Jag så som många andra kolegor har knappt ägnat en tanke på denna ”plastleksak”. Men det finns många smarta rutiner där ute, bl.a från Tom Stone som gör att ä v e n om åskådaren har en liggande hemma samt vet hemligheten. ..åker dit ändå??
Dannyman körde sin på sitt lecture, jättebra…men plasten förtar lite.
Så jakten på en fin i trä påbörjas nu?
Mer artiklar tack??
Det finns ju alltid möjligheten att gå över plastvarianten med fint sandpapper, spraya med plastprimer och sen måla den till önskat utseende. 🙂
Titta på den här versionen som Love lånade till sin adventskalender. Jag tog och ersatte den bollen med en bounce/no-bounce-boll och genast föddes något nytt!
https://youtu.be/wS1JZcKwUKA
Fantastiskt kul att läsa om alla bollpokaler. När vi var med GMK i Monte Carlo på kongress i mitten på 70-talet visade Mike Skinner sin rutin som är mycket bra. Den finns beskriven i bland annat GENII. Mike Skinners rutin kan man se här
https://www.magicana.com/video/michael-skinner-close-magic
Mycket trevlig läsning!? Jag äger ju en hel del gamla och fina! Älskar bollpokaler