Trollerikonsten har sedan länge varit förknippad med förmågan att trolla med och fram pengar. I mitten av 1800-talet blev trolleri med mynt mycket populärt. Jean-Eugene Robert-Houdin lät då publiken uppleva hur mängder av mynt producerades, en trollerikonst han kallade ”myntregnet”. Alexander Herrmann introducerade denna konst i USA 1861. I dag kallas den för ”Misers Dream”, den giriges dröm. Detta namn etablerades 1895 av Thomas Nelson Downs, som kallades ”King of Coins”.
Att mynten slängs ner i en metallbehållare, ofta en vinkylare, är viktigt då publiken både kan se och höra då mynten landar i behållaren och på detta sätt förstå mängden mynt. Downs förklarar Misers Dream i boken The Art of Magic (1909). I de program Max Hofzinser använde sig av under 1940-talet presenteras konsten som ”Silverregnet eller en förmögenhet ur luften”, ”Max Hofzinser som finansminister” och ”Maz Hofzinser som myntverksdirektör”. Hector El Neco kallade den ”Silverregnet”.
Mynttrolleri är nu en lika självklar som uppskattad genre inom trollerikonsten. Många trollerikonstnärer och trollerifirmor har under åren tillverkat egna trollerimynt. Harries trollerimynt är välbekanta, likaså deras vinkylare som i firmans kataloger benämns både ”Myntfångsten” och ”Miser´s Dream” (Harries nr. 1222), ”Vinkylaren som kassaskåp” (Harries nr. 311) och ”Champagne-Kylar-Special” (Harries nr. 1243).
Där finns också ”Vinkylare – special” (Se bild 1). I beskrivningen till den effekten står: ”I Sverige presenterades apparaten (kylaren) av Trollkarlen Freddy (…). I Sin första form fångades mynten och samlades i en Cylinderhatt. Med (Sic!) s.k Vinkylare började användas 1910”. Ville du komma billigt undan kunde du köpa ”Harries Mynt-manipo” (Harries nr. 312). Då fick du en ”manipulationsapparat” som ”lämpar sig enbart eller i kombination med andra myntkonster” för 3:50 SEK berättar Harries jubileumskatalog från 1946.
Många trollerikonstnärer har producerat egna trollerimynt. Den svenska trollerikonstnären Mills (Arnold Alm) producerade mynt som reklam inför sina föreställningar 1946. (Bild 2.) På mynten står texten ”Myntkungen”. Totalt tillverkades då 10 000 mynt!
Det finns givetvis andra klassiska sätt att visa en mängd mynt som produceras vid sidan av att använda sig av en vinkylare. Downs använde sig till exempel av en ”Coin ladder”, en ”myntstege”. Downs myntstege gick hösten 2021 på auktion hos Potter & Potter och ropades in för 24 000 USD.
Tack Per, intressant läsning om detta gamla trick, men vad ska det bli när inte mynten finns kvar?
Vilken bra fundering! Det där med mynt är intressant. Jag tror det kommer att gå jättebra ändå. Tänk så många som i Sverige trollar med mynt av annan valör, typ halvdollar eller fortsätter med vår härliga femkrona. Jag tror faktiskt att åskådaren inte bryr sig. ??
Jag är ägare till ett ”tror jag” trollerimynt. En sida av myntet är 1 krona 1939 GV, baksidan är en 5 öring i järn från 1905. Lite tunnare än en normal enkrona. Den som gjort jobbet har verkligen presterat.
Lars S