Trenchier-Bok

”Ett fräckt och oförsagt ansikte, utan ringaste blygsamhet. Ty detta fordras till alla dessa konster”

Gammal trolleribok

Den hittills äldsta kända svenskspråkiga bok som förklarar hur trollerikonster utförs är Ny alamodisk åg mykket nyttig Trenchier-Bok. Den baserar sig på Andreas Kletts Neues Trenchier-Büchlein från 1659. Den första upplagan på svenska utkom 1696.

Bok med kortlek som jämförelse i storlek

Bilderna visar fjärde upplagan från 1745. Boken är indelad i tre delar.

Titelsida

I den första avdelningen får läsaren lära sig att laga mat. I den andra att framföra verser till ”det behagliga fruntimret”. Bokens tredje avdelning har rubriken ”Konst och Under-Bok” Där ska läsaren lära sig ”allehanda naturliga konster som, för dem som inte förstår dem, kommer att verka helt övernaturliga och fulla av trolleri”. Det påpekas att dessa konster utförs genom ”skicklighet, vetenskap och övning i syfte att roa” precis som Reginald Scot skriver i The Discoverie of Wichcraft 1584. Att särskilja trollerikonster från magi ses som nödvändigt.

Den första trollerikonsten som beskrivs i Trencher-Bok är hur man tillverkar en ”Gycklar-bok”. Beskrivningen som följer visar exakt hur den trollerikonst som idag kallas Målarboken är konstruerad. Trencher-Bok ger även instruktioner om hur konsterna ska framföras. Den som trollar ska ha ”fräckt och oförsagt ansikte, utan ringaste blygsamhet. Ty detta fordras till alla dessa konster”. Avslutningsvis ges det viktigaste rådet, det man ska säga när själva trollerikonsten sker. Det står att man ska säga ”Hocus Pokus” och i och med detta introduceras denna trollformel i svenska språket.

Gamla bestick

En komplett Trencher-Bok innehåller tre planscher. Den första visar en måltid. Den andra visar redskap som används vid matlagning.

Laterna Magica

Den tredje visar en Laterna-Magica, en ”svartkonstlykta”. Trenchier-Bok räknas också som en av Sveriges första kokböcker. I skrivande stund finns ett exemplar av den femte upplagan till salu hos Rehnströms antikvariat för 28 000 sek.

-Per Eklund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.