Adrian Videla vann Grand Prix i NM

Våra svenska trollkonstnärer gjorde bra ifrån sig vid de Nordiska Mästerskapen

Adrian Videla får pris från presidenten i Magiske Cirkel Norge

Nordiska Mästerskapen i Magi 2023:

GRAND PRIX CLOSE-UP
Adrian Videla

GRAND PRIX SCENE
(Inget pris delades ut)

CLOSE-UP JUNIOR

Kortmagi
1. Vilgot Michelin
2. Andreas Anfindsen
3. Vemund Førisdal

Salongmagi
1. Elton Sessler

CLOSE-UP SENIOR

Kortmagi
1. (Inget pris delades ut)
2. (Inget pris delades ut)
3. Felix Störbäck

Salongmagi
1. (Inget pris delades ut)
2. (Inget pris delades ut)
3. (Inget pris delades ut)

Mikromagi
1. Adrian Videla
2. Jörgen Sondell
3. Simon Arnø

SCENE JUNIOR

Generell magi
1. (Inget pris delades ut)
2. Noah Selg
3. Sigurd Helseth

SCENE SENIOR

Manipulation
1. (Inget pris delades ut)
2. Mikkel Haug
2. Juhani Kirjavainen
3. Nicolai Laursen

Generell magi
1. (Inget pris delades ut)
2. Brian Hoseth
3. Mikael Hedné

Komisk magi
1. (Inget pris delades ut)
2. (Inget pris delades ut)
3. Kalle Nilsson

Mentalmagi
1. (Inget pris delades ut)
2. Mads Fencker
3. (Inget pris delades ut)

Barnetrolleri
1. (Inget pris delades ut)
2. Johannes Lindrupsen
3. Erik Mogeno

Hämtat från Magiske Cirkel Norge


Välarrangerat men ojämt

Magikongressen Magiske Timer var på många sätt välarrangerad, men ändå ganska ojämn. Svensk magi gjorde väldigt väl ifrån sig, och speciellt glädjande var det att se flera yngre talanger sätta avtryck.

Det var oroväckande få deltagare från Finland och Danmark, men de få som var där höll en väldigt hög nivå!

Det var även glädjande att se flera etablerade magiker ställa upp, men det var lite trist att några av dem valde att ställa upp med standardmaterial som låg på en lägre nivå än deras faktiska kompetens.

Tävlingarna skulle ha avlöpt väldigt väl, om det inte varit för att en totalt inkompetent ljudtekniker krånglade till allt, fördröjde akter, missade start-cuer, och skapade allmän oro och osäkerhet bland de tävlanden. En manipulationsakt som hade alla effekter tajmade till ljudeffekter fick sin musik startad innan ridån ens hade öppnats, och hela tävlingsakten blev lidande. Inte riktigt vad man skulle förvänta sig vid ett Nordiskt Mästerskap. Det borde finnas nåt sätt att få starta om när sånt händer.

Adrian Videla fick sin musik till hälften av önskad volym, och var synligt störd av det i några sekunder, innan han slog bort det och fokuserade på akten. Han hade förbättrat akten tekniskt sedan de Svenska Mästerskapen, men hans utspel var inte lika intensivt som vid SM – sannolikt pga ljudteknikerns slarv. Men trots det räckte det till för att sopa banan med all konkurrens och ta Grand Prix-priset.

Elton Sessler, som imponerade med sin akt vid SM, hade också uppdaterat sin akt tekniskt, och knep ett förstapris i Salongsmagi för Junior.

Vilgot Michelin hade också gjort några ordentliga uppdateringar av sin akt från SM, och knep förstapriset i Kortmagi för Juniorer.

Noah Selg knep ett andrapris i Scenmagi för Juniorer. Även om hans akt var originell, och trots att den uppdaterats sen SM, så tycker jag att Noah själv, som artist, är bättre än hans akt. Med en ny akt som är mer representativ för hans potential, så kommer han kunna knipa förstapris framöver.

Jörgen Sondell, vars akt var svagare än väntat vid SM, tog revansch nu i NM. Den här gången klickade allt, alla pusselbitarna föll på plats, och han briljerade med både teknik och utspel, och fick en av tävlingarnas längsta applåder.

Felix Störbäck gjorde också bra ifrån sig, och var ännu roligare här än vid SM. En teknikmiss gav honom ett tredjepris istället för ett andrapris. Felix söker och letar fortfarande, och jag är väldigt nyfiken på att få se hur hans nästa tävlingsakt blir, för jag anar en begynnande storhet.

Kalle Nilsson fick starka reaktioner på sin akt, men även i hans fall, så var hans närvaro större och mer intensiv vid SM.

Peter Nordstrands närvaro var det dock inga problem med, utan han startade starkt med ett välskrivet manus och behaglig persona. Redan efter några sekunder anade man att det skulle resultera i ett förstapris i Mentalism. Olyckligtvis skedde ett missöde som förminskade en av effekterna, och det i sin tur ledde till att sluteffekten gick fel, och därmed missades prispallen helt.

Jacob Schenströms lecture genererade många överraskade utrop och läten, när han dissekerade alla halsbrytande finesser i sin FISM-akt, och Nikola Arkanes FizzWizzPop-lecture fick långa applåder. Nikola gjorde även intryck i Galashowen, där även Håkan Berg, Tom Stone och Jacob Schenström medverkade.

Allt om allt var det en stark Svensk medverkan i NM. Nästa gång hoppas jag få se fler Finländare och Danskar.

Författare: Tom Stone

Trollkonstnär, föreläsare, instruktör och författare. T.f. redaktör för Magiarkivet, www.tomstone.se  •  

En kommentar till “Adrian Videla vann Grand Prix i NM”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.