Stadsmästerskapet i magi 2023

Lördagen den 7e oktober bjöd Västerås Magiska Klubb in till Stadsmästerskapet i magi för första gången sedan pandemin.
Stadsmästerskapets historia började 1999. Syftet var (och är) att låta trollkarlar runt Mälardalen att träffas under otvungna former, umgås, trolla och inte minst – tävla i magi.

I Stadsmästerskapet ställer lag från flera städer upp för att tävla i trolleri. Minst två tävlande måste varje lag ställa upp med, och varje lag har 12 minuter på sig för sitt framförande. En jury, sammansatt av de deltagande städerna, avgör vilket lag som vinner.

Klockan 12.00 öppnades dörrarna och Hans Silverberg tog emot och delade ut namnbrickor.

Dagen började sen med köp och sälj av trollerirekvisita, alla som vill kan boka bord och sälja. Detta är förmodligen Sveriges enda bakluckeloppis för magi och man kan alltid göra några fina fynd.

Efter en stunds mingel och fyndande serverades lunch och Kim Gordon hälsade kongressdeltagarna välkomna.

Domarna hade sedan en stunds enskild genomgång innan tävlingarna startade.

Först ut var Örebro Magiska Cirkel med Jonas Århammar, Kalle Nilsson och Mikael Johansson (Leo Kim)
Temat var “Plot Hole” och detta anspelade både på fysiska hål och luckor i numrets logik.
Mikael trollade med hål, den färgblinda Jonas hade förutspått vilka kuvert publiken skulle välja och Kalle utförde sin hyllning till Johan Ståhl, titulerad “I belive I can sleeve.”

Magiska Bröderna, Stockholm.
Rolf Isberg, Christer Lindgren (Crillo), Frank Essen och Dag Lofalk.
Scenen var en flygplats tullpassage och med magisk finurlighet förvandlades tullgods till läsk. I det händelserika numret briljerade Crillo lite extra med en otroligt fin reprutin.

Uppsala Magiska Bröder representerades av Johannes Wallin, Stefan Grudén (Ess Pé), Ahmad Alwo (Dexter) och Per Johan Råsmark
Uppsala öppnade med professors nightmare, sen grandma’s necklace med kub i ask och en tidsförutsägelse med armbandsur.
Delarna hade inget gemensamt tema men avsaknaden av en röd tråd använde Per Johan Råsmark när han knöt ihop numret efter sin fina oddball rutin som han dessutom kombinerade med en tärningsförutsägelse.

Från Västerås Magiska Klubb deltog Johan Pathe Ahlén och Olle Nilsson.
De levererade ett lungt och fint nummer där allt som Johan gör får konsekvenser för Olle. Spelet går fram och tillbaka mellan deras karaktärer och det är både roligt såväl som magiskt. Det känns också välrepeterat och genomtänkt.
Tricken är klassiska med bland annat dukar och flaskor som skickligt manipuleras mer och mer omöjligt.

Efter tävlingarna blev det seminarium med Willy Fogelkvist som berättade
intressanta glimtar ur trolleriets historia och även om buktaleriets historia. Materialet skapades ursprungligen av Christer Nilsson som sedan gav detta till Willy.
Föreläsningen omfattade även buktaleriets historia och som avslutning gav han en uppvisning i buktaleri med sin färggranna fågel Kraxi.

Det är glädjande att det fortfarande finns sånt engagemang i de magiska föreningarna. Dessutom är stadsmästerskapet en bra övning i kreativitet för klubbarna som deltar. Samtliga lag hade tävlingsakter där man satt samman en akt genom samarbete mellan de olika artisterna. Det är även en perfekt start för den som vill testa att tävla och en otroligt bra föreningsaktivitet att ha tiden inför tävlingen.

Vem vann då? Efter en trevlig eftermiddag levererade Martin Olivensjö tävlingarnas resultat.
Västerås Magiska Klubb vann välförtjänta vandringspriset samt belönades med pokal och varsin maffig trollstav tillverkad av Hans Silverberg. Jonas Århammar från ÖMC tilldelades pris för bästa enskilda akt som bestod av en äkta handgjord pusslebox.

Text: Jonas Århammar, Mikael Johansson, Kim Gordon.
Foton: Jakob Ragnegård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.