Bengt Harries avliden

Bengt Harries (Bengt Mobäck), Åby, avled den 14 mars 2011. Han var född 1927. Som son till Harry och Annie Harries deltog Bengt tidigt i trollerifirmans verksamhet och sysslade då huvudsakligen med träarbeten och målning. Efter brodern Lennart Mobäcks bortgång skötte Bengt firman, som fortfarande är en av de ledande när det gäller kvalitetsrekvisita till trollkarlar. Bengt överlät firman den 1 januari 2007 till dottern Ulla Harries, men han tog fortfarande aktiv del i allt som rörde firman och trollerivärlden. Strax före Harries Magis 100-årsjubileum insjuknade Bengt, men han orkade ta sig till Arbis lokaler fredagen den 24 september och delta i festligheterna hela kvällen.

Bengt var en härlig personlighet. Han hade lätt för att prata, alltid glad och positiv, och hade ett mycket gott minne. Han kunde verkligen berätta om trolleri och trollkarlar, och precis som när pappa Harry gick bort, så är det mycket tråkigt att ingen dokumenterade alla minnen.

Bengt var medlem i Svensk Magisk Cirkel sedan 1978 och hedersmedlem i Moderna Illusionisters Cirkel. Vi kommer att sakna Bengt, inte minst vid MICs möten, där han nästan alltid var med.

Närmast sörjande är hustrun Ann-Britt och döttrarna Ulla och Birgitta med familjer och många vänner.

Christer och Gertrud Nilsson

***********************************************

Bengt Harries Mobäck har den 14 mars kl. 21 avlidit lugnt och stilla på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Han har efter sin stroke i augusti tagit det lite lugnare och de sista tre veckorna tillbringade han på sjukhuset. Pappa blev 83 år.

Vi i familjen känner en enorm saknad och det blir aldrig sig likt igen.

Med vänlig hälsning
Familjen Harries

**********************************************

En av mina bästa vänner har gått bort, det är både ogripbart och svårt att fatta, trots att han varit sjuk en tid. Jag träffade Bengt Harries-Mobäck första gången i slutet på 1940-talet, då jag som 13-åring besökte trollerifirman Harries i Norrköping. Eftersom Bengt var fem år äldre, arton år, var det han som förde ordet.

”Har du några systrar?” frågade han. Jag svarade att jag hade två stycken och att en gick på Fröbelinstitutet i Norrköping för att bli barnträdgårdslärarinna, som det hette på den tiden.  Han bad om hennes telefonnummer. Vad som hände sen vet jag inte ”“ förmodligen ingenting. Jag tror att Bengt skojade med mig. Det var typiskt Bengt, men det råder ingen tvekan om att vi blev vänner från den stunden.

Vänskap är nog det finaste som finns, den har ett djup som inte går att mäta, eftersom den är bottenlös.

När jag ett antal år senare reste till USA som professionell trollkarl i mitten på 1950-talet för att arbeta på nattklubbar, träffades vi inte. Men när jag kom hem tre år senare var det som i går, när vi möttes. Så har det varit livet ut. Vi har ringt varandra och pratat om allt utom trolleri flera gången i veckan! Tillsammans med Kent Olsson och ”Loffe” Malmström blev vi ett litet gäng, där Bengt inte alltid pratade så mycket. Men han utstrålade alltid värme och sympati bara genom att finnas där bland oss.

När jag tänker efter: under en stor del av sin levnad satt Bengt som en leende Buddha och lyssnade, innan han själv stack in en festlig replik eller fråga. Hans lugn smittade av sig på omgivningen; han var en udda människa som inte lät sig rubbas ens under buller och bång.

Bengt var ett geni i vänskap, och precis som en bra årgång vin blir en sådan vänskap bara bättre med åren.

När jag känner saknaden efter Bengt och tänker på allt trevligt vi haft i vänners lag, så kommer ett stycke av Frans Michael Franzén till mig:

”När skämtet tar ordet vid vänskapens bord

  Så drick och var glad – på vår sorgliga jord

 Man gläder sig aldrig för ofta.”Â 

 ULF MÖRLING 

Det här inlägget postades i Sett, hört och hänt. Bokmärk permalänken.

17 svar på Bengt Harries avliden

 1. curtelle skriver:

  Mycket tråkigt.
  Vem ska jag nu sitta och ”kukilura” med?

 2. Holger Wastlund skriver:

  Jag vet att vi alla har ett oerhört ljust och härligt minne av Bengt – denna varma och alltid så positiva centralfigur inom svensk magi. Vi är många som kommer att sakna hans glada och alltid så uppmuntrande kommentarer.
  En vän under många år,
  Holger Wästlund

 3. Väldigt tråkigt!
  Jag mötte Bengt första gången 1971 då jag var 13 år och åkte med Pappa till Åby för att köpa mina första trolleri saker. Mina tankar går till familjen!

  Lars-Peter Loeld

 4. Carl Tillenius skriver:

  Oerhört tråkigt…

  Skrev lite på min blogg:
  http://trollcarl.blogspot.com/2011/03/trakig-nyhet.html

 5. Conny Ray skriver:

  En gammal vän och glädjespridare har gått ur tiden.
  Vi tänker på familjen.
  Conny Ray och Ulla

 6. Mycket tråkigt att läsa! Hoppas att Harries magi kommer att leva vidare,för det var där man köpte sina första trick!
  Jag tänker på familjen!
  mvh Mike

 7. A.son B:son C:son skriver:

  Sänder en tanke till familjen.

  A:son B:son C:son/Martin Rosvall

 8. Mina största kondoleanser till familj och vänner. Mina tankar och böner är med de berörda. En stor man har gått ur tiden.

 9. John Houdi skriver:

  Så oerhört sorgligt att höra detta.
  Bengt är en magiker som ”alltid funnits” och som alltid varit intressant att prata med.
  Så sorgligt…

 10. Mikael Vanheden skriver:

  Då har man tyvärr ytterligare en magiker att sakna!
  Bengt har alltid varit så trevlig man bara kan vara, en riktigt glädjespridare!
  Du kommer alltid att finnas kvar i minnet med ditt glada humör.

  Mikael Vanheden

 11. George Kidd skriver:

  Det känns tomt i mitt hjärta numera, Sverige har förlorat en av de största magiska profiler med stort P! Jag lärde känna Bengt genom min ingifta morbror som köpte sin trollerirekvisita från Harries. Även jag köpte mina första trick från Harries.

  Om jag skulle köpa något trick från firman, ja då ringde jag och pratade med Bengt om tricket/rekvisitan och fick då både goda råd och tips av honom som var mig behjälplig.

  Jag sänder mina kondoleanser till hela familjen Harries – ni finns i mina tankar!

 12. Från Zarro-Zarro:
  Jag hade telefon-kontakt med Bengt till det sista, han lät efterhand mycket svag och dålig. Han var en av stöttepelarna för mig under min karriär – också en vän till familjen. Vi stannade alltid i Åby när vi varit hos Gertrud och dig och var på väg till KBH och Paris.

  En solid vänskap förenade oss. Det var högtidsstunder när vi sågs. Han och Loffe besökte mig i Paris, cirka 1982, och vi såg alla magic shows som fanns …

  Mina tankar går till familjen Harries.
  Jag ber för hans själ. R.I.P.

  ZARRO ZARRO.

 13. isidor skriver:

  R.I.P

 14. Claes Feldt skriver:

  Träffade Ulla för några veckor sedan och hon att det var osäkert med Bengt´s hälsa. Sänder en tanke till både Bengt och hans anhöriga.

 15. Tobbe blom skriver:

  Så tråkigt, så oerhört tråkigt! Tankarna och mycket magisk kärlek till hela familjen Harries.

  /Tobbe

 16. Bengt var en väldigt fin man, och det är med sorg som jag läser om hans bortgång.
  Skickar jag mina tankar till hela familjen Harries.
  Mvh
  Thorsten

 17. Håkan Berg skriver:

  Jag blir ledsen och tankarna går till familjen! Men även tankar som är egna
  över den saknad som uppstår när något försvinner som man känner sig trygg med och på något vis trott / hoppas ska finnas kavar som de alltid varit.

  Jag som många har goda minnen från Harries från tidiga år och kommer
  sakna Bengt för att han var som han var.

  Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.