Möte med Uri Geller

Jag var och träffade Uri Geller, som är i landet för att bedöma deltagarna i den svenska versionen utav tv-programmet Fenomen, som kommer på Kanal 5. På plats fanns även två utav deltagarna – Riku Koponen och Stefan Odelberg.

I Hotell Elite Plazas vinkällare, som egentligen är ett gammalt bankvalv med en riktigt tung och tjock säkerhetsdörr, satt Uri. Belysningen var dov och den kalla betongen i rummet ökade på mystiken.
Jag frågade Uri om vad han ansåg vara “riktig magi”.
Uri: Folk har igenom alla tider intresserat sig för det som ligger i gränslandet mellan verkligheten och det oförklarliga. Första gången det hände något konstigt, var när jag var 5 år och åt med en sked. Jag vet inte varför, men tro mig, den böjde sig!

Uri är en trevlig personlighet och har en väldig inlevelse när han berättar. Han böjer svaren på mina frågor lika bra som skedar, tänker jag och ler. Men han är ju trots allt en man som byggt sin celebritet kring mystik. Jag säger det är magi att han kan bygga en sån karaktär som han ändå gjort, vare sig det han gör är äkta eller trick. 

Uri pratar vidare om att när han var liten ville hans mamma gärna ha en tv och det var då han bestämde sig för att bli rik och känd. Numera har han gjort sig en förmögenhet på olja mm. Skedböjningarna har varit ett signum som gjorde honom unik men de mesta av hans kapital kommer inte där ifrån. Han tycker att det är viktigt att människor skänker pengar bl.a. till organisationer för sjuka barn.

Vad är de mäktigaste “paranormala illusionerna” eller krafterna du sett?
Uri: När jag startade hade jag inte sett en enda magiker, senare var jag i Las Vegas och såg Siegfried and Roy’s show.  Jag vet noll om trolleri, tränade i veckor på att gömma en sidennäsduk i handen. Jag vill inte veta magikers och mentalisters tekniker – det är för mig mind blowing att titta på.

Som skeptiker och mentalist ville jag givetvis att han erkände att lite fuffens också förekommer ibland, det gick tyvärr inte. Svaret på frågan blev istället, att skeptiker är hans bästa marknadsförare. James Randi speciellt säger jag. Han nickar och ler.

Till slut böjer han en sked jag hade med mig på ett snyggt sätt och signerar den. Jag tackar för tiden, vi skakar hand och han hoppas vi ses igen.

Nu ville jag grilla mina bekanta mentalister/magiker med några frågor och så här blev det:

1. Vad ser du som största utmaningen med att vara med i Fenomen och vad kommer du att framträda med?
Riku: Bjuda på så bra underhållning som möjligt och göra bra ifrån mig. Jag vill också visa en brädd på psykologiska illusioner.
Stefan: Få ut ett bra dagsgage, humor och lyfta fram frukter och djur.

2. Hur ser du på paranormala krafter eller s.k. riktig magi? 
Riku: Vad menar man med det? De flesta saker visar sig vara bluff och båg, så fort något övernaturligt går att bevisa blir det naturligt. Jag gillar att röra mig i de yttre områdena kring detta.
Stefan: Jag gillar att plåta i trädgården.

3.  Vad gör du om du vinner?   
Riku: Jag tar det som det kommer, lever i nuet och gör det bästa utav det.
Stefan: Jag gör en förutsägelse att jag inte kommer att vinna. (Säger han och skattar)

 

Text och foto: Robert Devon / Göteborgs Magiska Klubb

*********************************************************

Redaktörens tillägg: De tio som ska möta och bedömmas av Uri Geller är:

Peter Gröning, 38 år, Stockholm

Dan Kirsch ”Danini”, 44 år, Malmö

Stefan Odelberg, 38 år, Göteborg

Claudia de la Creme, 28 år, London

Riku Koponen, 33 år, Göteborg

Per Johan Råsmark, 35 år, Uppsala

Henrik Silver, 31 år, Stockholm

Peter Varg, 46 år, Piteå

Alexander Vasiliou, 20 år, Stockholm

Claes Danell, 26 år, Luleå

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Möte med Uri Geller”

  1. “Jag säger det är magi att han kan bygga en sån karaktär som han ändå gjort, vare sig det han gör är äkta eller trick. ”

    – Jag skulle nog snarare säga att det är en äkta hänsynslöshet och egoism vi får ta del av. Att vilseleda och utföra bedrägerier för pengar är ingenting jag någonsin vill ska förknippas med trolleri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.