Radloff avliden

Illusionisten och buktalaren Radloff (Karl Henrik Lilliebjörn) avled söndagen den 3 april 2011 i en ålder av 91 år. Den sista tiden tillbringade han på ett äldreboende i Kristianstad.

Han var på sin tid en av Västsveriges mest anlitade trollkarlar. Var en av de första som medverkade i svensk television med trolleri.

Begravningen blir i Åhus kyrka den 20 april kl. 11.00 

Niels Carno

Ur ”Sveriges trollkarlar”: Radloff (Karl Henrik Lilliebjörn) 1920, Stockholm, Göteborg, taxichaufför, GMK (hedersmedlem). Blev intresserad av trolleri i 12-årsåldern och trollade med allt och för alla. Under värnplikten fick han order att trolla och fick t.o.m. köpa rekvisita på Kronans bekostnad! Han blev fältartist nr 661 och reste på långa turnéer under hela andra världskriget. Efter kriget turnerade han bland annat med dragspelarna Bröderna Lindqvist. Var på 1950- och 1960-talen en i hela Sverige känd trollkarl. Han reste med Abdullahs Cirkusshow, Björkmans och Holmbergs Tivolin och Astor Holmqvists Show och även flitigt i folkparkerna. Arbetade med bollar, cigaretter och kort. 1951 råkade Radloff ut för en motorcykelolycka och fick dra ner på trolleriet. Istället köpte han en buktalardocka från England. Med dockan Napoleon började han åter turnera, med eller utan kvinnlig partner. 1965 lade Radloff artistframträdandena delvis åt sidan och började köra taxi. Dels för att han tröttnat på det kringflackande livet och dels för att han kom i delo med artistförmedlingen. 2006 gav Radloffs dotterdotter Jill Lilliebjörn Norlin ut boken ”Min morfar trollkarlen”. Det var ett projektarbete i gymnasieskolan.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.