Leo Topp avliden

Leo Topp, f.d. ägaren av Topp´s Magic, Saxköbing, Danmark, avled på kvällen den 1 oktober efter en längre tids sjukdom. Han blev 85 år. Vi besökte ofta Leo och hans hustru Tove när vi på våra resor passerade Saxköbing, blev alltid glatt mottagna och fick flera trevliga timmar tillsammans. Våra tankar går till Tove och familjen.

Leo Topp föddes den 28 mars 1927 i Saksköping. Redan som ung pojke fanns trollkarlen Mr Leon på affischer vid olika arrangemang. Men han kombinerade trolleriet med sitt musikaliska kunnande ”“ han spelade trummor och kontrabas. 1950 gifte Leo sig med Tove och tillsammans öppnade de en leksaksaffär. Trollerisakerna i ett bakre rum kom med tiden att ta större och större utrymme, och 1964 satsade de helt på trollerirekvisita. Tidigt hade Leo börjat tillverka trollerirekvisita och även uppfinna olika effekter och nu blev det mera av detta. Topp´s Trylleindustri specialicerade sig på plasttillverkade saker och det blev succé. Tricken såldes inte bara i Norden utan över hela världen. Topp´s Tryllebox trolleriaskar såldes t.ex. till 800 leksaksaffärer i Danmark, men de fanns även att köpa i andra länder. Fina trollerikataloger trycktes och Topp´s Magic-rekvisitor blev mycket populärt och efterfrågat. Man gav även ut en tidning Topp Nytt under flera år.

Med åren ville trolleriapparatfabrikören och hans kära Tove dra sig tillbaka och man fick också firman sålt år 2000 ”“ till en skojare till trollkarl . Så det blev efter mycken möda och förluster till att börja om. Så småningom såldes emellertid alla plastmallar och de tillbehören till Gycklaren Magic och kvarvarande rekvisita senare till Kurt Flemming. Och Leo och Tove kunde dra sig tillbaka och få några lugna pensionärsår.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.