Musée de la Magie – Paris

I Paris finns praktiskt taget allt man kan drömma om. Det är inte så konstigt med tanke på att Parisregionen har åtskilligt fler invånare än hela Sverige. I det historiska Marais-kvarteret finns t.ex. ett trollerimuseum. Der är lätt att hitta hit då museet ligger på kort gångavstånd från metrostationen Saint Paul.

Museet är inrymt i ganska trånga källarvalv som är många hundra år gamla och har hög mysfaktor om man älskar trolleri. Jag har förstått att lekmän ibland ser lite annorlunda på saken. Museet har fått blandad kritik på nätet av turister som nog inte riktigt har fattat poängen – ett historiskt trollerimuseum är t.ex. inte avsett att vara något slags barnvakt. Museet är inte stort till ytan, men man byter regelbundet ut en del av utställningarna.

Mina icke-trollande vänner tyckte hur som helst att museet var härligt och intressant, och de gillade den lilla trolleriföreställning som ges flera gånger varje dag. Däremot kunde de inte riktigt förstå vad det var som var så speciellt med en gammal trädörr. Själv blev jag väldigt glad när jag fick tillfälle ett känna på den ursprungliga dörren från Robert-Houdins hus, även om den var annorlunda dekorerad på hans tid.

Förutom allt det man förväntar sig att hitta i ett trollerimuseum av antik rekvisita, affischer, böcker, trollerilådor m.m. m.m. finns en avdelning med optiska illusioner både som planscher och apparater man kan prova sig igenom. Man kan också besöka det söta lilla museet för automater som finns på samma adress som trollerimuseet. Här kan man trycka på knappar till de antika automaterna. De flesta av dem har dock inte trolleri som tema, men det gör dem inte mindre fascinerande. Moderna automater ingår också i samlingarna.

Men snabbt tillbaka till Musée de la Magie för här finns mer att upptäcka. I samlingarna finns inte bara mindre rekvisita utan också flera illusioner. Här kan man bl.a. beskåda en tidig originalversion av den itusågade damen som har använts av Thurston. Illusionen syns till vänster på bilden. I denna version av illusionen kan man inte dela på bordet. Till höger en illusion i form av en bärstol som visas tom, skynket fälls ner och en person trollas fram.

Museets grundare är Georges Proust, och Musée de la Magie fyller 20 år nästa år. Det här är ett museum som jag kommer att återvända till.

Christina Nyman  (Foton tagna med tillstånd av Musée de la Magie)

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.