Gösta Gummesson avliden

Hobbytrollaren Gösta Gummesson avled den 2 november 84 år gammal. Gösta var mer känd som mannen bakom serieversionen av Åsa-Nisse, som han tecknade 1955-2007, men han har även ritat andra serier som t.ex. Lille Fridolf. Gösta var medlem i Västerås Magiska Klubb och var föreningens förste – och ende – hedersmedlem. Han sågs alltid på Stadsmästerskapstävlingarna i Västerås och diplomen som utdelades där hade Gösta ritat.

Det var en fin och högtidlig, men samtidigt enkel ceremoni vid vår hedersmedlem Gösta Gummessons begravning den 1 december i Rytterne kyrka. En gammaldags hederlig gentleman har lämnat det jordiska och i begravningsgudstjänsten för honom deltog bortemot 60 personer.
På den vackra ekkistan fanns en trollstav och några småtrick samt en liten träfigur av Åsa-Nisse, som han tecknade i 50 år. Uppemot 100 brinnande ljus var en vacker illumination i den fina 1800-talskyrkan. Gösta älskade Den blomstertid nu kommer och den psalmen inledde akten. Som avslutning spelades den kända melodin till Sakta vi gå genom stan. Han bodde ju många år i Stockholm. Lars-Allan Widell höll ett kort tal vid båren, det enda som hölls i kyrkan. Han var tidigare närmaste granne till Gösta när han bodde i Sjötuna. Lars-Allan Widell och jag var de enda som inte hade en nära anknytning till Gösta och vi var inte med på minnesstunden efteråt i församlingshemmet. Förutom representation hade Västerås Magiska klubb en vacker blombukett vid båren.

Hans  G Silfverberg

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “Gösta Gummesson avliden”

 1. Så minns jag Gösta Gummesson

  Tecknaren Gösta Gummesson i Kvicksund har gått bort den 2 november 2012 i en ålder av 84 år. Han blev känd för att ha tecknat serien Åsa-Nisse sedan 1956. Men även ett flertal andra serier har sett dagens ljus genom hans tecknarpenna.

  Visst sörjer man en gammal god vän som man känt i 54 år.

  Jag träffade Gösta Gummesson första gången 1958 då jag anställdes som redaktör på Åhlén & Åkerlunds Ungdomstidningar som förlaget hette då. Förlaget bytte under 1960-talet namn till Semic Press. Ganska omgående efter min anställning fick jag ansvaret för ett antal humortidningar, bland annat 91:an, i vilken serien Åsa-Nisse fanns.

  Som ansvarig för tidningen hade jag kontakt med tecknare och manusskribenter. Det var på det sättet jag lärde känna Gösta. Vi var dessutom båda smålänningar ”“ han från Växjö och jag från Emmaboda ”“ och vi blev du och bror med varandra ganska omgående.

  Under de tjugo år jag arbetade med serietidningar hade jag nästan dagliga kontakter med Gösta. Jag skrev även manus till Åsa-Nisse under den tiden. Det var alltid roliga och givande möten vi hade. Ofta överraskade Gösta vid sina besök med nya trolleritrix som han var specialist på. Jag var även med och startade en egen tidning med Åsa-Nisse som till en början hette ”Kul med”¦ ÅSA-NISSE”.

  Eftersom jag på min fritid jobbade som tävlingskonstruktör samarbetade jag med Gösta när det gällde illustrationerna till tävlingarna. Det blev många roliga tävlingar vi gjorde tillsammans under årens lopp.

  När Gösta flyttade från Stockholm bosatte han sig i en villa i Kvicksund (mellan Västerås och Eskilstuna). Jag besökte honom några gånger. Det var en underbar villa med sjöutsikt över Mälaren. På hans brevlåda stod det inte Gösta Gummesson utan hela lådan var en målad figur med Åsa-Nisse. Brevbäraren visste enkelt var post till Gummesson skulle lämnas.

  För något år sedan ville en lokaltidning i Västerås göra ett reportage om oss ”smålänningar”, men tyvärr orkade inte Gösta ställa upp. Hans hälsa satte stopp för denna intervju.

  Det blev inga fler möten för mig med Gösta. Nu får man leva på de glada minnena från de år vi träffades, arbetade och hade kul tillsammans.

  Jan-E. Israelsson
  f.d. redaktör Semic Press

 2. Gösta Gummesson hade en utställning på “Stenköket” för ett antal år sedan.
  Jag köpte ett original till ett julnummer, som nu sitter på väggen. På baksidan av tavlan finns en ficka med med aktuellt nummer av Åsa-Nisse! Om ett antal år så kanske tavlan stigit ordentligt i pris !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.