Trolleritidningen Jokeri

Det finns numera inte så många skandinaviska trolleritidningar. Finland har emellertid två stycken ”“ Taikapiiris Simsalabim och trollerifirman Markku Purhos Jokeri. Senaste numret av Jokeri är nummer  5/2014 –  december 2014.

img057

Jokeri kommer ut med fem nummer per år, minst 40 sidor i A4-format. Redaktören Martii Sirén gör ett storartat arbete och fyller tidningen med intressant material. Tyvärr är allt på finska ”“ ett svårt språk för oss andra skandinaver. Det rikliga bildmaterialet är i färg.

Jokeri är Markku Purhos “dealer magazine”, så det är givetvis flera sidor annonser, men det allra mesta är redaktionell text. Martti Sirén arbetar väldigt mycket för att fylla sidorna ”“ han bevakar internet, så han kan skriva om internationella händelser, han har i varje nummer en presentation av någon finsk trollkarl, levande eller död, och Martti forskar i arkiven för att få fram uppgifter, men det finns givetvis även referat från olika möten och kongresser, trollerinyheter i allmänhet, trickbeskrivningar och trickbedömningar m.m. Alltså en skön blandning och precis det man vill ha i en trolleritidning. Innehållsmässigt ”“ om man kan läsa finska ”“ är Jokeri den ledande skandinaviska trolleritidningen.

5 nummer kostar 25 Euro och adressen är http://www.markkupurho.fi   info@markkupurho.fi

Den finska stora trollerikongressen TAIKAPÄIVÄT hålls som vanligt i Kouvola – 2015 den 4-6 april.  www.taikapaivat.fi

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Trolleritidningen Jokeri”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.