Arsene Lupin

Den polske mästertrollaren Arsene Lupin har glatt och underhållit många trollkarlar i Norden den sista tiden. Lördagen den 25 april var han på Magic Bar och höll lecture för Svensk Magisk Cirkels medlemmar. På söndagen visade Erik Nordvall honom och hans två assistenter SMC:s bibliotek, Gamla Stan m.m. Han rekommenderade också ett besök i Sveriges Magi-Arkiv, när de åkte mot Norrköping för att hålla lecture där måndagen den 27 april.

Klockan 11.00  ringde de alltså på hos Gertrud och mig i Nyköping för att inta en kopp kaffe med hembakat under trivsamt trolleriprat, innan vi åkte till Magi-Arkivet. Där tittades det på affischer och trolleriapparater av alla de slag med stort intresse. Det blev en trevlig måndagsförmiddag!

P1040547

P1040546

P1040548

På kvällen åkte vi till Norrköping, där Arsene Lupin höll lecture för Moderna Illusionisters Cirkel med god hjälp av hans två manliga assistenter. Jag håller helt med vad Åke Hallberg skrev om lecturen https://magiarkivet.se/2015/elegans-och-showmanschip-i-polsk-tappning-blev-succe-pa-

Ett 25-tal trollkarlar bevistade den cirka 2 ½ timme långa lecturen, som även var en underhållande trollerishow.  Arsene var verkligen inte snål med att låta oss titta in bakom hemligheterna i hans många egna finesser! För er som missade hans lecture (den sista i Norden ges i Köpenhamn den 29 april) så ska jag räkna upp lite vad Arsenes lecture innefattade:

Kort med texter visades där det bl.a. stod att publiken skulle tänka på ett kort ”“ just det kortet togs ur munnen. Rutin med eld till duk som blev två ”“ 20th Century Silks ”“ Marconick´s hoppande dukar ”“Blendo. Ballong i hållare som förklaras spricka om Arsene talar osanning ”“ och den spricker mycket riktigt några gånger. På film fick vi se Ashra-illusionen och sen demonstrerades Arsene´s gimmick till denna, som även kan användas till flera effekter. En effekt liknande Perfect Match men med en helt annan lösning. Effekt liknande Sista kortet men där de fyra sista korten visar exakt tid (Mental Clock).

Efter kaffepaus visades hand genom massiv glasskiva. Två olika close up-bord demonstrerades. Indiska repet med ny lösning, där repet kan undersökas. Effekt med badflicka och badpojke. Film där Arsene visar sin presentation av Ring Illusion. Den bästa presentationen av denna illusion jag sett! Vi fick sedan se illusionen och dess hemlighet. En produktionsapparat med en för mig helt ny metod ”“ mycket genial! De två skålarna som fylls med vatten ”“ vi har ju tidigare bl.a. sett Jeff McBride göra detta och  förvåna oss grundligt. Arsene´s framförande var inte sämre ”“ och vi fick lära oss effekten.

Arsene hade tagit med sig en illusion ”Head on a Stick”, där ett huvud tycks sväva fritt i luften. Vi fick använda denna efter lecturen, och det var många som ville bli fotograferade i den. Arsene berättade att om han deltager i nachspiel efter en show, så trollar han inte, men han är alltid beredd att göra något uppseendeväckande. T.ex. demonstrerade han hur han fick en åskådares penna att spela musik, när han bjuds på vin så tar han fram ett fyllt glas ur kavajen, om någon behöver tända en cigarrett så gör han brinnande tummen, vill någon ha hans visitkort så tar han fram det brinnande, blåser ut elden och överlämnar det till personen i fråga.

Alla deltagare i lecturen fick gratis var sitt close up-trick (Quadratphänomen).

Alla var mycket nöjda med lecturen/showen och för mig var det det bästa seminariet jag sett på år och dar. Även Arsenetrion var mycket nöjd ”“ här i Norrköping fick de jobba på den största och bästa scenen de upplevt på den nordiska turnén!

DSC_1918 DSC_1921

DSC_1923  DSC_1926  DSC_1929 DSC_1932

DSC_1943

Foto Gertrud Nilsson

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.