Hertig Karls Marknad

Läser i tidningen idag att Nyköpings stora sommarattraktion sedan 1993 – Hertig Karls Marknad – läggs ner. Det var en renässansmarknad med alla de vanliga attraktionerna som musik, lekar, riddare, upptåg, hantverk, köpmän, dans, gycklare, månglare, fäktning, kläder, mat och dryck, svarvare, smeder, repslagare, glas, keramik, textil, salvor, tornerspel, kryddor, läderarbeten och mycket mer med historiskt stuk plus att man delade ut Hertig Karls pris som är Sveriges största historiepris.

img993

1996 blev jag tillfrågad om jag kunde medverka som trollkarl. Jag skulle framträda som en 1600-tals sådan – hofmechanicus till Hertig Karl. Det blev så och jag trollade på min egen scen med tidstypiska effekter. Efter 10 år tyckte jag det räckte och drog mig tillbaka, men år 2009 skulle en av arrangörerna på Sörmlands Museum sluta och ville absolut ha mig med hennes sista år, så jag gjorde ett återfall.

2003 och några år framåt tog jag hjälp av ”trollkarlslärlingen” Viktor Wilson. Han blev sedan en framgångsrik junior, som tog hem både stipendier och bl.a. ett förstapris i scenmagi, juniorer, vid NM 2004.

Man sökte en efterträdare till mig och jag rekommenderade gycklaren Zack Segelström, som nu glatt många Hertig Karls-besökare de senaste åren ”“ men nu är det giget slut, Zack!

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.