Mystique ”“ Den rostiga trollstaven

På Scalateaterns källarscen spelades den 26 september denna magiföreställning skriven av gruppen Stockholm Magic (Leif Olberius, Martin Hansson, Tom Stone & John-Henry Larsson). Utöver dessa medverkade även Mikael Hedné från Norge samt Arkadia (Anders Sebring).

Så här beskrivs föreställningen i inbjudan:

”Den moderna tekniken läggs åt sidan. Paljetterna och glittret har packats ned. Boken med ordvitsar har stängts. Mystique gräver i vårt inre på jakt efter essensen av trollerikonsten, efter passionen och efter vår själ. Den rostiga trollstaven tas äntligen fram!”

Vi tar plats i den välfyllda lokalen på aningens hårda pallar som inte är så bekväma men som gör att vi redan innan det sätter igång känner och på spänn över vad som ska ske.

Herrarna från Stockholm Magic gör entré och trollar först tillsammans i ett nummer där det inte går något vidare för stackars Martin Hansson som dock trollar fram sin rostiga gamla trollstav som sedan följer med under kvällen och väver ihop akterna som sedan presenteras. Vi får se klassiska nummer som när John-Henry visar fint hur man kan trolla med rep och Leif Olberius sitter till bords och trollar skickligt med mynt. Norske magikern Mikael Hedné hittar stilfullt och elegant kort i kortleken som publiken för hjälpas åt att välja. Vi får se Tom Stone trolla med mynt och glas. Han visar också prov på sin snabbhet när han trollar fram och bort en flaska på rekordtid. Även om det inte var meningen att flaskan skulle försvinna ner i golvet så visar Leif Olberius och Tom Stone prov på sin rutin och räddar upp situationen med en sopborste och ett försiktigt ”Hokus pokus”.

Som avslutning till den första akten får vi se Martin och Leif utföra sitt klassiska nummer där Martin testar Leifs smärttröskel genom att smälla in en sax i huvudet på honom. Många skratt och ett sus av oro går genom publiken.

I den andra akten gör gästartisten Arkadia entré och visar sina nummer. Det märks att han är mycket rutinerad och att han visar upp nummer som han vanligtvis har i sin repertoar. För det håller väldigt hög nivå och publiken älskar det. John-Henry gör en fin akt med såpbubblor och Tom Stone imponerar med en åskådare där de trollar tillsammans i ett fint nummer. Dessutom får vi se Toms version av det klassiska bägarspelet med koppar och bollar.

Stockholm Magic har skapat denna plattformen för att utveckla sitt material och pressa sig att vara kreativa och framföra nya nummer och också förädla sitt material. Eftersom varje föreställning av Mystique endast spelas en gång så blir varje föreställning unik varje gång. Det blir då en del övergångar som inte riktigt sitter till 100%. Hade man haft längre tid så hade föreställningen varit ännu mer tajt i övergångar och rekvisita och bord hade kunnat stå på rätt plats utan att artisterna hade behövt flytta dem fram och tillbaka över scenen.

Uppsidan med att varje föreställning av Mystique är en ny föreställningen är naturligtvis att dessa kreatörer får pressa fram nytt material och vi får mycket magi för biljetten. Tom Stones nummer med en åskådare som trollar med ett ägg är fullkomligt briljant och en fröjd för ögat både för den som är genuint trolleriintresserad och för den  som ser magi för första gången. Att båda föreställningarna som spelats av Mystique har varit utsålda vittnar om att intresset för bra magi finns i Stockholm. Det var en väldigt rolig kväll med fina prestationer av dessa magiker som håller hög klass. Rekommendationen är att köpa biljett redan nu till nästa föreställning i Oktober.

Göran Sjöberg

Foton Olav Holten

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.