Rapport från Conjuring 2022

För tredje året har trollkonstnärer från hela världen samlats i Sigtuna för att gå kursen Conjuring. Deltagaren Martin Cederbom berättar om upplevelsen.

Gruppfoto av deltagarna vid kursen Conjuring

Efter min ganska sena återförening med trolleri för ca 7 år sedan har jag konsumerat otroligt mycket trolleri: poddar, lectures, köpta trick, Youtube och Tarbell för att nämna några. Min fru skulle nog kalla mig besatt, själv föredrar jag passionerat intresserad. Men hur tar man ett sådant passionerat intresse vidare? Hur kan jag som (hobby-)trollkarl lyfta min magi, utveckla egna akter och fördjupa mina kunskaper? En bra start är Tom Stones Conjuring!

I livet före pandemin såg jag en notis om öppen scen på Sigtuna Folkhögskola. Flera av mina nyfunna trollerivänner var där och jag bestämde mig för ett kort besök. Jag förstod att det var en kurs där samtidigt och efter showen fick jag följa med på något otrolig häftigt: kursdeltagarna hade sessions, övade på nya akter, visade varandra, delade feedback och var i en kreativ och vänskaplig bubbla som gjorde mig nyfiken. Det här ville jag verkligen uppleva!

Conjuring är en 5-dagars hands-on workshop i trolleri anordnad av Tom Stone tillsammans med Leif Olberius. Kursen bedrivs i samarbete med Sigtuna Folkhögskola under en vecka i augusti. Det var en grundkurs och en fortsättningskurs. I år hade jag förmånen att få delta tillsammans med 30 andra; vissa fullblodsproffs och andra hobbytrollare – alla med viljan att lära sig mer.

Målet med kursen är:

  • Att kunna öva och tillämpa vilseledning (misdirection), dramatiska tekniker och icke-linjära metoder.
  • Att med trygghet kunna arbeta med brainstormingprocessen oavsett tema.
  • Att få ett förbättrat språk för att underlätta diskussioner, efterforskningar och experiment tillsammans med kollegor inom såväl trolleri som andra relaterade konstarter.


Formerna för Conjuring är ganska enkla. Tom och Leif går igenom teori, presenterar och exemplifierar och ger sedan ut övningar. Inte sällan känns det helt omöjligt vid första anblicken: “Skapa en akt med 2-3 olika trick och knyt ihop dessa med både foreshadowing och callback – tid för detta är 40 min och ni jobbar i en ny grupp om 3. Vi ses snart!”. Det är omöjligt, det var åtminstone den initiala gemensamma reaktionen.

Inför kursen kände jag mig ganska nervös. Trots ett “passionerat intresse” har jag inte mycket flygtid på scen när det gäller just magi. Hur skulle jag passa in bland alla de andra erfarna magikerna? Jag kan ju inget, de andra är mycket bättre. Känslan och oron gnagde i mig, men till min lättnad kunde Toms och Leifs attityd och approach skingra oron direkt. Vid de första övningarna repeterade Tom för oss: “det är ingen tävling, gör bara övningen och försök inte vara originella”. Genom mantrat “det är ingen tävling”, som genomsyrade hela kursen, skapades en otroligt fin gemenskap, en trygg plats för gemensamt lärande och möjlighet att öppna upp och bjuda på sig själv utan att bli dömd. Genom många historier visade det sig att ungefär alla i gruppen hade liknande känslor; det var nervöst att uppträda för andra magiker och man jämförde gärna sina enkla idéer med andras genomarbetade idéer. Men som Tom förklarade för oss: “Var snälla mot er själva – en idé är vare sig bra eller dålig. Det är bara en idé. En ide blir bra först när man jobbat med den.”

Ung trollkarl får en ide
Det visade sig också vara nyckeln till att skapa nya akter på 20-40 minuter – välj en idé snabbt och bara kör. Sätt timern på 3 minuter för att brainstorma och enas om idén – fyll sedan idén med innehåll från de verktyg vi fått med oss. Och oj vad många spännande, originella och roliga akter vi lyckades trolla fram på väldigt kort tid! Tidspress, enkla instruktioner och ett gemensamt språk om de olika teknikerna (crossing the gaze, foreshadowing/callback, think face, etc) och samarbetet med andra gjorde det möjligt.


Uppdelningen på kursen var ungefär 50/50 mellan trolleri och teater, vilket kändes mycket bra. Vi insåg ganska snabbt att många av oss trollkarlar inte är skådespelare, men vi behöver bli bättre på själva framförandet – långt bortom tekniken i tricken. En av alla övningar som gav en aha-upplevelse gick ut på att ta regi. Plötsligt kunde ett självfungerande trick från en trollerilåda bli något underhållande och spännande! Helt magiskt!

Lunch på Conjuring
Sigtuna folkhögskola erbjöd för mat och logi till samtliga deltagare. Dagarna började med frukost klockan 8 och schemat rullade på till klockan 18 då det var dags för gemensam middag. På schemat fanns ytterligare aktiviteter även på kvällarna, som en lecture av Ondrej Pšenicka ang. Butterfly-korten och av Håkan Berg om resan med King of Birds. Det var även ett speciellt event enbart för kvinnliga magiker en av kvällarna, samt såklart öppen scen. Först efter klockan 20 på kvällarna började de planerade aktiviteter att lugna ned sig. Men precis som när jag först fick en inblick Conjuring, före pandemin, så fortsatte utbytet även på kvällarna/nätterna: sessioning, fortsatta övningar och diskussioner över något gott att dricka!

Jag har lärt mig otroligt mycket under veckan. Utöver alla övningar och all teori som finns i huvud och i anteckningsböcker, tar jag med mig följande från kursen:

  • Jag har fått en ny verktygslåda där det finns redskap och tekniker som snabbt kan förbättra trolleriet – det går i princip att tillämpa utan att tänka.
  • Samarbete med andra är både roligt och givande
  • Var snäll mot dig själv och dina idéer – gör bara arbetet!
  • Vårda det magiska ögonblicket och bjud in publiken: look, think, look, act!
  • Det är ingen tävling! (Men om det vore det hade vi alla varit vinnare!)

Till sist vill jag bara säga till dig som också är lätt besatt av trolleri, oavsett om det är på hobbynivå eller som heltidsproffs: vill du utvecklas och få nya verktyg kan jag verkligen rekommendera Conjuring av Tom Stone & Co! Under 2023 kommer det att erbjudas både grundkurs och påbyggnadskurser, så håll utkik!

För att läsa om det här årets kurs, se Conjuring 2022.

Se även Alyx Hilsheys rapport från Conjuring 2022 (på Engelska).

3 reaktioner till “Rapport från Conjuring 2022”

  1. Det här är absolut det roligaste och mest lärorika jag varit med om på väldigt länge. Jag kan precis som Martin starkt rekommendera denna kurs till alla som på något sätt vill utveckla sig själv och sin magi. Jag har tagit med mig flera saker från kursen som jag ska försöka jobba med framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.