Stefan Eriksson – Opticks

För många utanför trollerivärlden är Stefan känd som “den där Legokillen med den fantastiska mustaschen, du vet”. Stefan har många strängar på sin lyra och likväl som han ofta syns i Legosammanhang (missa inte utställningen på Hallwylska Muséet i Stockholm nu!) så skall det här inte alls handla om Lego.

Stefan har tecknat i många år och för några år sedan, när Ondřej Pšenička behövde hjälp med utformingen av sina Butterfly-kort, blev plötsligt Stefan kortleksdesigner. Med den äran. För det projektet hade antagligen aldrig lyft så snabbt utan Stefans medverkan.

Men sen då? Var detta bara en one-off? Är Stefan en one-trick pony? Nej. Det skulle visa sig bara vara början.

Harapan Ong är en ung fysiker (och fantastisk kort-trollkonstnär) som i mitten av 2010-talet läste fysik i Storbritannien. 2014 släpptes Harapans första bok, Close Culls vilken redan den blev en storsäljare. Medan han var i Europa passade Harapan på att turnera runt lite. Erik Nordvall lockade av en händelse honom till Stockholm där han och Stefan Eriksson träffades i SMC:s bibliotek.

Newton i sin bok Philosophiæ naturalis principia.

När Harapan skulle släppa sin andra bok stod det klart att han ville gifta ihop sina stora intressen i livet, fysiken och magin. Boken skulle döpas efter en av Isaac Newtons berömda skrifter, “Principia”. Tyvärr fanns det då ingen förståelse från den som producerade boken och omslaget höll på att prydas med en atommodell. Harapan visste då precis vad han inte ville ha. Nämligen absolut inte något så icke-Newtonskt. Han vände sig då till sin svenske vän Stefan och bad honom rädda situationen. Resultatet blev bokomslaget till “Principia”, en hyllning till Newton, till klassiska diagram samtidigt som det är en intelligent flört till magin då man i bilden ser hur spadertecknet “fått sin form”…

pRinCipiA

“Principia” är en av Vanishing Inc:s bäst säljande böcker genom tiderna. Allt kan nog inte sättas på omslagskontot, men så klart fick nu Stefan ljus på sin designkonst. Något år efter “Principia” (nu är året 2018) ville nu Vanishing Inc. med Harapan Ong skapa en kortlek med fortsättning i Newton-tematiken. Då var det naturligt för Harapan att välja Stefan som designer.

Att få till en design som passar väl tar tid. Det kan vi konstatera. Det blev alltså månader av feedback fram och tillbaka. Harapan, som nu arbetar som fysiklärare var väldigt noga med att designen skall hänga ihop med vad Newton faktiskt stod för, så när han förstorar upp Stefans fina kortleksbaksida i lektionssalen får han till och med hjälp med designkritiken. Mycket har ju Stefan hämtat från Newtons egna skisser och fysikdiagram i allmänhet, men när konstnären tog sig lite för stora friheter och Harapan inte kunde förklara för sina elever blev det till att stryka några linjer som inte “hade verklighetsförankring”. Men det hårda arbetet har nu burit frukt. Rent bokstavligt i de fina äpplen som pryder baksidorna på de fina Newton-korten, men också konkret i en fantastiskt vacker ask som skulle kunna varit tryckt på Newtons tid.

Newton deck, tryckt 2020

 

Newton Opticks, tryckt 1704

Newton-kortleken säljs egentligen bara i sin stora förpackning med videoinstruktionen som download. Men just nu finns ett par enstaka Newton-kortlekar (endast kortlekarna) hos Kortleksbolaget, här: https://kortleksbolaget.se/varumarke/cards-by-stfn/

Kortleken var faktiskt klar redan hösten 2020, men av olika anledningar höll man i releasen och nu ett drygt år senare har man kompletterat med videoinstruktioner och en mer omfattande förpackning.

 

 

Opticks box
Opticks inner box

De grafiska uttrycken, logotypen “Opticks” har också Stefan gjort och man associerar återigen till fysiken och Newton. Jag anar att nu när världen sett att det inte bara är fjärilar som flyger, utan även äpplen som faller — att Stefan får fler spännande magiska designjobb framöver. Det förtjänar han.

Fler detaljer i den här historien och kanske någon hemlighet om kortlekar han gjort bjuder Stefan sina Patreon-följare på här: https://www.patreon.com/cardsbystfn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.