Nattens Cirkus

En sommarhälsning om bra sommarläsning. Detta är inte mindre än en roman om trolleri. Boken är en debut och översatt till svenska. Erin Morgenstern: Nattens Circus ”“ Norstedts Förlag 2012, inbunden.

Cirkusen anländer utan förvarning. Den föregås inte av några reklamutrop, inga flygblad på lyktstolpar och anslagstavlor. Plötsligt är den bara där, på en plats där den inte fanns i går. Och den svarta skylten med vita, målade bokstäver bär texten: Öppnar vid mörkrets inbrott ”“ Stänger i gryningen. Välkommen till Le Cirque des Rêves ”“ en cirkus olik alla andra.

Bakom kulisserna på går en kraftmätning mellan två unga magiker, Celia och Marco, som sedan barndomen tränats i att spela ett spel där de måste använda fantasins och viljans krafter för att överträffa varandra. En egenartet berättelse som förenar en passionerad kärlekshistoria med magins förtrollande värld.

En bok med vacker formgivning.

Bue Nordström, dansk och bosatt i Göteborg

 

Redaktörens syn: Handlingen är så här: Ända sen Celia och Marcus var barn har de blivit undervisade och tränade att utföra illusioner. Målet för deras undervisning är en illusionstävling och arenan för tävlingen är Le Cirque des Rêves ”“ Drömmarnas cirkus.

Flera gånger har jag försökt läsa boken, men alltid lagt den åt sidan. Erin Morgen­stern  skapar “labyrintiska passager mellan verklighet och mystik”, som en recensent skrev – och det är inte “My piece of cake” tyvärr. Men boken har fått lysande recensioner, så bry er inte om vad jag tycker. Boken ska in i “Bibliografi över svensk trollerilitteratur” i alla fall. Och det är en fantastiskt vacker bok!

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Nattens Cirkus”

  1. Jag älskar böcker. Blev så glad förra året när jag hittade The Night Circus bland boknyheterna i tidningskiosken på en flygplats. Omslaget, titeln, ämnet – allt var ju perfekt…. tills jag började läsa. Kanske hade jag för höga förväntningar, men liksom Christer blev jag aldrig vän med Celia och Marcus. Boken har hur som helst blivit en stor succé, och om planerna på en film förverkligas ska jag i alla fall minsann gå och se vad som egentligen hände med de två trollkarlslärlingarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.